Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

ΑΠΘ: Μεταμόσχευση ενός ήπατος σε δύο λήπτες με τοπογραφική βοήθεια

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων
apth metamosxeusi

Η Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχέυσεων, σε συνεργασία με το τμήμα τοπογράφων και το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, αναπτύσει μία πρωτοποριακή μέθοδο εξωσωματικής μέτρησης του όγκου και της μορφολογίας ηπατικών μοντέλων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης και τρισδιάστατης εκτύπωσης. Δείτε το βίντεο.

Μια ομάδα χειρουργών, τοπογράφων και ιατροδικαστών του ΑΠΘ ανέπτυξαν μέθοδο προκειμένου από το ήπαρ ενός νεκρού δότη να μεταμοσχευθούν δύο άτομα.

Έως τώρα οι χειρουργοί που πραγματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις εναποθέτουν στην εμπειρία τους στο να εκτιμήσουν εάν το ήπαρ του νεκρού δότη είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση. Χρώμα, βάρος και άλλοι παράγοντες εκτιμώνται σε χρόνο ρεκόρ προκειμένου το πολύτιμο μόσχευμα να τοποθετηθεί στον ασθενή. Πλέον όμως, μια ομάδα έμπειρων χειρουργών στις μεταμοσχεύσεις, μια ιατροδικαστής και αγρονόμοι- τοπογράφοι μηχανικοί -όλοι τους στο ΑΠΘ- κατάφεραν και δημιούργησαν νέα δεδομένα στις μεταμοσχεύσεις ήπατος με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Από τη μία, ο διακαής πόθος των χειρουργών μεταμοσχεύσεων που θέλουν από ένα δότη να χωρίζουν το ήπαρ στα δύο και να τα μεταμοσχεύουν σε δύο ασθενείς κι από την άλλη οι τοπογράφοι μηχανικοί που γνωρίζουν και έχουν και τη τεχνολογία και την τεχνογνωσία να μετρούν ακόμα και σε τρεις διαστάσεις.

Έτσι, προέκυψε ένα εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο χωρίς ο χειρουργός να ακουμπήσει το ήπαρ μπορει να μετρήσει το βάρος του, να προχωρήσει στο split – δηλαδή στη διαίρεση του- έτσι ώστε το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει σε ενήλικα και το μικρότερο σε νεότερο ενήλικα ή και σε παιδί. Κι όλα αυτά μέσα σε χρόνο ρεκόρ δηλαδή όχι πάνω από 30-40 δευτερόλεπτα.

Έως τώρα με την συγκεκριμένη μέθοδο που έχουν αναπτύξει έχουν μετρήσει επτά μοσχεύματα και σύντομα θα δημοσιευθούν τα αποτελέσματα σε έγκυρο επιστημονικό διεθνές περιοδικό ( World journal of hepatology). Η ομάδα που εργάζεται πάνω στη συγκεκριμένη μέθοδο και η οποία προσφάτως βραβεύτηκε για τη μελέτη από την Σχολή Επιστημών Υγείας αποτελείται από τους:

Γιώργο Τσουλφά, καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ

Γιώργο Κατσάνο, επίκ. καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ

Λήδα Κοβάτση, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής- Τοξικολογίας ΑΠΘ

Βασίλειο Τσιούκα, καθηγητή στο τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ

Ίωνα- Αναστάσιο Κάρολο, μεταπτυχιακός διδακτορικός φοιτητής τμήμα Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ

Νικόλαο Αντωνιάδη, αν. Καθηγητή χειρουργικής μεταμοσχεύσεων

Ελένη Καρακάση, ειδικευόμενη χειρουργός μεταμοσχεύσεων

Αθανάσιο Κοφίνα, επιμελητή Β ΕΣΥ της κλινικής μεταμοσχεύσεων «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου

Στέλλα Βασιλειάδου, γενική χειρουργό.

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;