Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, που διενεργείται υπό γενική αναισθησία.
Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών στην κοιλιά, διαμέτρου συνήθως 0.5-1 εκ., από τις οποίες αρχικά εισάγεται αέριο (συνήθως CO2) ώστε να δημιουργηθεί ικανοποιητικός χώρος και να αυξηθεί η ορατότητα και η πρόσβαση προς τα ενδοκοιλιακά όργανα. Κατόπιν, εισέρχεται μια μικροσκοπική τηλεσκοπική κάμερα (λαπαροσκόπιο), που καθοδηγεί την εισαγωγή των εξειδικευμένων λαπαροσκοπικών εργαλείων με τα οποία διερευνάται το εσωτερικό της κοιλιάς και αφαιρείται η σκωληκοειδής απόφυση. Ανάλογα με τον βαθμό διαπύησης του οργάνου ή την έκταση της φλεγμονής ενδοκοιλιακά, μερικές φορές τοποθετείται μια μικρή παροχέτευση για να απομακρύνει τυχόν υπολειπόμενα υγρά, η οποία αφαιρείται λίγες ημέρες αργότερα.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σε σχέση με την κλασική ανοιχτή προσέγγιση είναι:
Επιπρόσθετα, η λαπαροσκόπηση επιτρέπει στον χειρουργό να επιθεωρήσει το εσωτερικό της κοιλιάς ώστε να εντοπίσει άλλες πιθανές αιτίες του κοιλιακού άλγους και να τις αντιμετωπίσει, καθιστώντας έτσι εφικτή μια σφαιρικότερη προσέγγιση της αιτιολογίας των συμπτωμάτων, αντί της ανοιχτής χειρουργικής όπου γίνεται απλώς η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή απαιτεί συνήθως μόνο μία διανυκτέρευση στην κλινική.
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή που διενεργείται από έμπειρο λαπαροσκόπο παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών από την αντίστοιχη κλασική ανοιχτή επέμβαση, και αποτελεί γενικά μια ασφαλή επέμβαση.
Υπάρχουν περιστατικά στα οποία η λαπαροσκοπική προσέγγιση δεν είναι εφικτή λόγω φλεγμονώδους μάζας που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό της κοιλιάς ή λόγω γενικευμένης ενδοκοιλιακής μόλυνσης (περιτονίτιδας). Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτελείται ανοιχτή επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Πραγματοποιείται μια τομή στο δέρμα στο δεξιό τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος πάνω από τη σκωληκοειδή απόφυση ή στη μεσότητα της κοιλιάς (λαπαροτομία), η οποία θα επιτρέψει την αφαίρεση της φλεγμονώδους μάζας ή τμήματος του εντέρου. Η ανάρρωση μετά από μια ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή ή λαπαροτομία είναι βραδύτερη, και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν ο ασθενής επιστρέψει στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Pierre
Rue Haute 322 - 1000 Bruxelles RDU
003225354115