Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Καρκίνος του χοληδόχου πόρου

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Ο καρκίνος του χοληδόχου πόρου είναι ο συνηθέστερος τύπος χολαγγειοκαρκινώματος (50-60% των χολαγγειοκαρκινωμάτων). Αφορά συνήθως άτομα 50-70 ετών. Μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή να προέρχεται από μετάσταση πρωτοπαθούς όγκου στο πάγκρεας, στο παχύ έντερο, στο στομάχι, στις ωοθήκες και στον μαστό.

Ως προδιαθεσικοί παράγοντες για εμφάνιση του καρκίνου του χοληδόχου πόρου, χαρακτηρίζονται η ηπατική κίρρωση, η φλεγμονή στο ήπαρ από ιό ηπατίτιδας C, NASH και άλλες ασθένειες του ήπατος, οι κύστες των χοληφόρων αγωγών, η ελκώδης κολίτιδα, η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, οι επαναλαμβανόμενες χολαγειίτιδες, το χοληφόρο αδένωμα, η πολλαπλή θηλωμάτωση των χοληφόρων οδών, η νόσος του Caroli και το κάπνισμα.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα του καρκίνου του χοληδόχου πόρου είναι το «κιτρίνισμα» του λευκού χιτώνα των ματιών και του δέρματος, το προοδευτικό «κοκκίνισμα» των ούρων, η απώλεια βάρους, η ανορεξία, η καταβολή δυνάμεων, το ακαθόριστο κοιλιακό άλγος, ο κνησμός χαμηλά στην κοιλιά και τελικά ο αποφρακτικός ίκτερος.

Επί των παραπάνω συμπτωμάτων απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και εξειδικευμένους καρκινικούς δείκτες. Επίσης, αξονική και μαγνητική τομογραφία, μαγνητική χολαγγειογραφία και μαγνητική αγγειογραφία που η κάθε μία δίνει διαφορετικές πληροφορίες. Οι πλέον αξιόπιστες σύγχρονες εξετάσεις είναι η μέθοδος της ERCP και ο ενδοσκοπικός υπέρηχος EUS που απαιτούν ειδικό εξοπλισμό τον οποίο διαθέτει η Κλινική με την οποία συνεργάζεται ο Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Κατσάνος.

Με την ενδοσκοπική οπισθοδρομική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) που διενεργείται με είσοδο από το στόμα του ασθενούς, θα αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για άλλη πάθηση του χολικού συστήματος και θα ληφθεί δείγμα για βιοψία. Επίσης, θα γίνει παροχέτευση του αποφρακτικού ίκτερου με πλαστικά stents που θα τοποθετηθούν στα χολαγγεία ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η παροχέτευση της χολερυθρίνης και η διόρθωση του ίκτερου.

Με τον ενδοσκοπικό υπέρηχο (EUS), επίσης λαμβάνεται δείγμα για βιοψία που είναι απολύτως απαραίτητο για την θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική των χολαγγείων, ιδιαίτερα η ογκολογική χειρουργική των χολαγγείων, είναι μία εξαιρετικά απαιτητική χειρουργική που εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς. Ενδεικτικό είναι ότι ο Χειρουργός Δρ. Γ. Κατσάνος, διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε επέμβαση για επανόρθωση ιατρογενών κακώσεων εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων.

Η ογκολογική χειρουργική επέμβαση στόχο έχει τον ριζικό καθαρισμό, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια εξαιρεσιμότητας και η φυσική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλόγως της τοπικής έκτασης της νόσου, το ογκολογικό αποτέλεσμα μπορεί να προσφέρει έως και ίαση, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό θνητότητας 2-5%.

Η επέμβαση για τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου εάν βρίσκεται κοντά στο φύμα Vater διενεργείται με την τεχνική Whipple και περιλαμβάνει την αφαίρεση της κεφαλή του παγκρέατος μαζί με το τελικό τμήμα του παγκρεατικού πόρου, τμήματος του στομάχου, όλο το δωδεκαδάκτυλο, το τελικό τμήμα του χοληδόχου πόρου και τη χοληδόχο κύστη.

Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο με εντόπιση στο μέσον του χοληδόχου μπορεί η επέμβαση να είναι λιγότερο ακρωτηριαστική, να γίνει με την τεχνική Roux-en-Y και να περιλαμβάνει την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και του χοληδόχου πόρου από το σημείο του διχασμού (δεξιός-αριστερός ηπατικός) μέχρι την ενδοπαγκρεατική μοίρα του χοληδόχου και απευθείας αναστόμωση του δεξιού και αριστερού ηπατικού πόρου με τμήμα λεπτού εντέρου.

Εάν ο ασθενής δεν μπορεί λόγω εκτεταμένης νόσου ή λόγω καταβολής του ασθενούς να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, τότε μπορεί να εφαρμοστεί ως παρηγορική θεραπεία η ενδοσκοπική μέθοδος της ERCP που διενεργείται με μέθη και κατά τη διάρκειά της γίνεται τοποθέτηση μεταλλικών stents προκειμένου να επιτευχθεί η βατότητα του χοληδόχου πόρου και η μη επέκταση του όγκου στον αυλό του πόρου, προσφέροντας ποιότητα ζωής.

ΧΟΛΗΦΟΡΑ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;