Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Αντιμετώπιση Μεταστάσεων Ήπατος

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Πριν κάποια χρόνια η λέξη μετάσταση συνοδευόταν με την έννοια της καταδίκης. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας όμως έχει αλλάξει το τοπίο και σήμερα οι μεταστάσεις ήπατος είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται με στόχο την ίαση.

Η μόνη θεραπεία που μπορεί να εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα και επιβίωση πάνω από 10 έτη είναι η χειρουργική εξαίρεση των μεταστάσεων, συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.

Η πιο συχνή προέλευση των μεταστάσεων είναι από κολοορθικό καρκίνο, δηλαδή καρκίνο του παχέος εντέρου και ορθού.

Πέραν από τις κλασικές λαπαροσκοπικές και ανοιχτές ηπατεκτομές, η χειρουργική ομάδα διενεργεί και άκρως εξειδικευμένες τεχνικές για εξαίρεση και χειρουργική αντιμετώπιση πολλαπλών μεταστάσεων του ήπατος.

Οι κυριότερες τεχνικές είναι οι εξής:

5

Μείζονες Ηπατεκτομές με προεγχειρητική αύξηση του όγκου του Ηπατος

Όταν απαιτείται αφαίρεση μεγάλου τμήματος του δεξιού ήπατος, τότε ο ασθενής αρχικά υποβάλλεται σε εμβολισμό του δεξιού κλάδου της πυλαίας φλέβας. Αυτό δημιουργεί ένα τεχνητό έμφραγμα στό τμήμα του ήπατος που θα αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ήπαρ ( το ήπαρ που θα παραμείνει μετά το χειρουργείο) να υπερτραφεί και να μεγαλώσει σε όγκο.

Έξι εβδομάδες μετά τον εμβολισμό, διενεργείται με ασφάλεια η χειρουργική επέμβαση.

Ηπατεκτομή δύο σταδίων (two stage hepatectomy)

H Ηπατεκτομή δύο σταδίων (two stage hepatectomy) είναι μέθοδος εκλογής διεθνώς, για τη χειρουργική θεραπεία ασθενών με πολλαπλές ηπατικές εστίες, που συνήθως προέρχονται από μεταστάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ταχεία ηπατεκτομή δύο σταδίων (ALPPS)

Συνδυάζει τις παραπάνω τεχνικές με δυνατότητα της διενέργειας των δύο χειρουργικών επεμβάσεων εντός διαστήματος 10 ημερών.

2 stage 5

Μείζονες Ηπατεκτομές με ολικό αγγειακό αποκλεισμό και εξωσωματική κυκλοφορία

Η ομάδα μας διενεργεί Ηπατεκτομές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν στα περισσότερα μη εξειδικευμένα Κέντρα διεθνώς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι μείζονες ηπατεκτομές με ολικό αγγειακό αποκλεισμό και εξωσωματική κυκλοφορία.

Ειδικότερα, όταν οι μεταστάσεις βρίσκονται κοντά σε ζωτικές δομές του ήπατος, η χειρουργική ομάδα μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές με τις οποίες, όπως στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις τοποθετείται εξωσωματική κυκλοφορία με πλήρη αγγειακό αποκλεισμό του ήπατος και διενέργεια των ηπατεκτομών σε αναίμακτο πεδίο.

Εξωσωματική Ηπατεκτομή και αυτομεταμόσχευση Ήπατος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική μας ομάδα μπορεί να αφαιρέσει όλο το ήπαρ από το σώμα, και με τεχνικές που εφαρμόζονται στη μεταμόσχευση ήπατος, να διενεργήσει την επέμβαση εξωσωματικά και κατόπιν να επαναεμφυτεύσει το ήπαρ στον ασθενή (αυτομεταμόσχευση).

Σύγχρονες τεχνικές για μη εξαιρέσιμες ανεγχείρητες μεταστάσεις

Οι κυριότερες θεραπείες τις οποίες εφαρμόζει ο Ιατρός, είναι:

Ακτινοεμβολισμός, Χημειοεμβολισμός, Ενδαρτηριακή Χημειοθεραπεία για την τοπική καταστροφή όγκων.

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;