Η θέση του παγκρέατος βαθιά στην κοιλία, μετατρέπει τον καρκίνο του παγκρέατος σε «σιωπηλή ασθένεια» με δύσκολη διάγνωση πριν δώσει συμπτώματα, τα οποία όμως είναι κοινά και με άλλες παθήσεις. Γι΄ αυτό συχνά, η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση. Το 5% των καρκίνων του παγκρέατος, αφορά σε νευροενδοκρινικούς όγκους (ΝΕΝ).
Το πλάνο θεραπείας ασθενούς με καρκίνο του παγκρέατος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς και άλλους παράγοντες, ανεξαρτήτως του σταδίου της νόσου.
Η χειρουργική επέμβαση είναι η παγκρεατεκτομή (παγκρεατικο-δωδεκαδακτυλεκτομή ή επέμβαση Whipple) με διάφορες τεχνικές. Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία αλλά δεν προτείνεται σε όλους τους ασθενείς. Σε πολλές περιπτώσεις, προηγείται άλλη ογκολογική θεραπεία (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία) προκειμένου να συρρικνωθεί ο όγκος πριν από το χειρουργείο.
Η Χειρουργική σταδιοποίηση του όγκου έχει ως εξής:
Οι ασθένειες των χοληφόρων αγγείων όπως χολόλιθοι, χολαγγειίτιδα, χολοκυστίτιδα, χολοαγγειοκαρκίνωμα, πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά με χολοκυστεκτομή. Επειδή τα χολικά αγγεία είναι πολύ λεπτά, απαιτούνται αντίστοιχοι μικροχειρουργικοί χειρισμοί και μεγάλη εμπειρία του χειρουργού στα αγγεία αυτά.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παραπάνω ασθενειών, ο Δρ. Γεώργιος Κατσάνος εφαρμόζει λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Pierre
Rue Haute 322 - 1000 Bruxelles RDU
003225354115