Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Λειτουργία & παθήσεις της χολής

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Τα ηπατικά κύτταρα εκκρίνουν χολή. Χολή ονομάζεται το κιτρινοπράσινο ηπατικό υγρό που παράγεται στο ήπαρ και εμπεριέχει διάφορα οργανικά και ανόργανα συστατικά. Συμβάλλει στον μεταβολισμό και την απομάκρυνση της χοληστερόλης από τον οργανισμό.

Η παραγόμενη χολή, μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων αγγείων στον χοληδόχο πόρο, αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη και από εκεί σταδιακά μεταφέρεται στο δωδεκαδάκτυλο κατά τη διάρκεια του γεύματος, ως απαραίτητο συστατικό για την πέψη των τροφών και κυρίως τη διάλυση και απορρόφηση των λιπαρών οξέων.

Το χολικό σύστημα περιλαμβάνει την χοληδόχο κύστη, τον χοληδόχο πόρο και τα χοληφόρα αγγεία.

χοληφόρα

Η χοληδόχος κύστη έχει τη μορφή σάκου που αποθηκεύει αφυδατωμένη τη χολή μέχρι να τη χρειαστεί ο οργανισμός. Από τη σταδιακή κατακρήμνιση των χολικών αλάτων δημιουργείται χολική λάσπη που αναλόγως της υφής και της σύνθεσής τους, δημιουργούν λίθους. Οι λίθοι της χολής προκαλούν μια χρόνια, σταδιακά αυξανόμενη φλεγμονή, ενώ εάν διέλθουν μέσα από τον χοληδόχο πόρο μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη της χοληδόχου κύστης.

Παθήσεις εξαιτίας της ύπαρξης λίθων

Οι λίθοι που διέρχονται από τα χοληφόρα αγγεία μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από παθήσεις:

Οι ασθένειες των χοληφόρων αγγείων όπως χολόλιθοι, χολαγγειίτιδα, χολοκυστίτιδα, χολοαγγειοκαρκίνωμα, πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά με χολοκυστεκτομή. Επειδή τα χολικά αγγεία είναι πολύ λεπτά, απαιτούνται αντίστοιχοι μικροχειρουργικοί χειρισμοί και μεγάλη εμπειρία του χειρουργού στα αγγεία αυτά.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παραπάνω ασθενειών, ο Δρ. Γεώργιος Κατσάνος εφαρμόζει λαπαροσκοπική χειρουργική τεχνική.

ΧΟΛΗΦΟΡΑ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;