Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Καρκίνος του Ήπατος

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Ο καρκίνος του ήπατος μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή, πολύ συχνότερα (σε αναλογία 1/20) μεταστατικός, από καρκινικά κύτταρα που προέρχονται από άλλο όργανο του σώματος.

Είναι τόσο συχνά μεταστατικός από πάρα πολλά όργανα, που αμέσως μόλις «ξεφύγουν» τα καρκινικά κύτταρα, μεθίστανται στο ήπαρ, με αποτέλεσμα συχνά να μην έχει βρεθεί η πρωτοπαθής αιτία, ή μόλις ανευρεθεί, έχει γίνει ήδη η μετάσταση στο ήπαρ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα μεταφέρονται στο ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας, της συστηματική κυκλοφορίας, και του πλούσιου λεμφαγγειακού δίκτυο της περιοχής του ήπατος.

Συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος

Οι συχνότερα μεταστάσεις στο ήπαρ προέρχονται από τον καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού, το μελάνωμα, τον καρκίνο του προστάτη, του παγκρέατος, του στομάχου, του νεφρού, του τραχήλου της μήτρας, τα νευροενδοκρινή νεοπλάσματα, κ.ά.

Τα συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος είναι ο πόνος βαθιά κάτω από τον στόμαχο, δέκατα πυρετού, ανορεξία με απώλεια βάρους, διάταση κοιλίας (ασκίτης) και σε πιο προχωρημένα στάδια, ίκτερος.

Η διάγνωση περιλαμβάνει υπέρηχο ήπατος, αξονική η μαγνητική τομογραφία, PET-CT, εξετάσεις αίματος και καρκινικών δεικτών.

Θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του ήπατος

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι ηπατικές μεταστάσεις χειρουργικά. Ωστόσο, η μόνη θεραπεία που μπορεί να εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα και επιβίωση πάνω από 10 έτη είναι η χειρουργική εξαίρεση των μεταστάσεων, συχνά σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, με στόχο την ίαση.

Οι ασθενείς με ηπατικές μεταστάσεις για να χειρουργηθούν πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για ηπατεκτομή. Τέτοια είναι:

Η αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων απαιτεί συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και είναι μείζονος σημασίας ο ασθενής να εκτιμηθεί όχι μόνο από ένα χειρουργό, αλλά από μια έμπειρη ομάδα που απαρτίζεται από Χειρουργούς, Ακτινολόγους, Ογκολόγους, Ακτινοθεραπευτές και Γαστρεντερολόγους. Ειναι σημαντικό ότι αρχικά μεταστάσεις που χαρακτηρίζονται ως ανεγχείρητες, με προεγχειρητικές, «νεοεπικουρικές» θεραπείες μπορούν να καταστούν εγχειρήσιμες.

Δείτε όλες τις άκρως εξειδικευμένες τεχνικές για εξαίρεση και χειρουργική αντιμετώπιση πολλαπλών μεταστάσεων του ήπατος που εφαρμόζει η χειρουργική μας ομάδα, με εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό: Χειρουργική Αντιμετώπιση Μεταστάσεων Ήπατος.

Άλλες Ελάχιστα Παρεμβατικές θεραπείες για τον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος.

Άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων χωρίς τη κλασική χειρουργική επέμβαση, τις οποίες εφαρμόζει η Ομάδα μας στους ασθενείς της, σε συνεργασία με Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, είναι:

ΗΠΑΡ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;