Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Λαπαροσκοπική Ηπατεκτομή

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Η ηπατεκτομή διενεργείται για να απομακρυνθεί ένας καλοήθης ή πολύ συχνότερα, ένας καρκινικός όγκος από το ήπαρ. Η ηπατεκτομή, μπορεί να είναι μόνο μερική. Μπορεί να αφαιρεθεί έως και το 70% του συνολικού μεγέθους του ήπατος για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ηπατικής ανεπάρκειας, που προκαλεί νοσηρότητα και θνητότητα.

Στην ηπατεκτομή, όποια χειρουργική τεχνική και να εφαρμοστεί, απαιτεί ειδική χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της θέσης του ήπατος, τα πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν από και προς την κοίλη φλέβα, αλλά και την αιμορραγική προδιάθεση του οργάνου.

Ο χειρουργός Ήπατος είναι ο εξειδικευμένος και έμπειρος χειρουργός που μπορεί να εφαρμόσει όλες τις τεχνικές που απαιτούνται αναλόγως του προβλήματος, με την ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Ιδιαίτερα στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που πλεονεκτούν σημαντικά, έναντι της ανοιχτής χειρουργικής, απαιτείται και η μακρά εξειδίκευση και εμπειρία του Χειρουργού, στη λαπαροσκοπική χειρουργική του ήπατος.

Επειδή το ήπαρ αναγεννάται, το σημαντικότερο της επέμβασης είναι, το πόσο μεγάλο μέρος του ήπατος αφαιρέθηκε και πρέπει να αναγεννηθεί. Από την φύση του προβλήματος για το οποίο διενεργείται η επέμβαση, θα κριθεί η τεχνική, η οποία είναι απολύτως εξατομικευμένη για κάθε ασθενή.

Ο Χειρουργός Ήπατος Δρ. Γ. Κατσάνος, εφαρμόζει με τεράστια χειρουργική εμπειρία, τις πλέον σύγχρονες διεθνώς τεχνικές, μεταξύ των οποίων:

Ογκολογική ηπατεκτομή

Μπορεί οι βλάβες να είναι περισσότερες της μίας, πολλαπλές ή και σε διαφορετικά σημεία του ήπατος, σε δύσκολες θέσεις, ενώ το μέγεθος του ήπατος που πρέπει να αφαιρεθεί, μεγάλο.

Η ηπατεκτομή εφαρμόζεται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων, καθώς το ήπαρ αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα όργανο εμφάνισης μεταστάσεων μετά τους λεμφαδένες. Συχνά, η διάγνωση του πρωτοπαθούς όγκου, όπως π.χ του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορεί να δείξει ήδη ηπατικές μεταστάσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη φαρέτρα αυτών των θεραπειών εντάσσεται με πρωταρχικό ρόλο, η χειρουργική ογκολογία του ήπατος.

Δεν αντιμετωπίζονται όμως όλες οι ηπατικές μεταστάσεις χειρουργικά. Μόλις το 20% των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις πληρούν τα κριτήρια για ηπατεκτομή, όπως α) η εκτίμηση της λειτουργικότητας του ήπατος, β) η δυνατότατα πλήρους εκτομής των ηπατικών μεταστάσεων σε υγιή όρια, στο αφαιρούμενο τμήμα του ήπατος γ) ο όγκος του εναπομείναντος ήπατος μετά την ηπατεκτομή πρέπει να είναι τουλάχιστον το 30% του υγιούς ηπατικού παρεγχύματος. Το γεγονός ότι η μεταστατική νόσος κρίνεται ανεγχείρητη κατά τη διάγνωση δε σημαίνει ότι δε μπορεί να χειρουργηθεί τελικά, μετά από νεοεπικουρικές (προεγχειρητικές) θεραπείες, που μπορούν να μειώσουν το μέγεθος των όγκων και να τους καταστήσουν εξαιρέσιμους.

θετική πρόγνωση για ηπατεκτομή μπορεί να έχουν οι μεταστάσεις απο καρκίνο του παχέος εντέρου που περιορίζονται στο ήπαρ, μεταστάσεις από όγκο του Wilm’s, η μονήρη ηπατική μετάσταση από καρκίνο του νεφρού και οι μεταστάσεις από εντοπισμένα νευροενδοκρινή νεοπλάσματα, οι μεταστάσεις από όγκο του μαστού.

Λαπαροσκοπική ηπατεκτομή

Η λαπαροσκοπική ηπατεκτομή έχει διάρκεια 1-7 ώρες, αναλόγως του βαθμού δυσκολίας της επέμβασης. Ο Χειρουργός πλαισιωμένος από ειδική χειρουργική ομάδα, διενεργεί μια τομή στον ομφαλό, μια στη λεκάνη και 3-4 πολύ μικρές οπές στην κοιλιακή χώρα. Από τις τομές και τις οπές αυτές, εισάγει το λαπαροσκόπιο που διαθέτει φωτισμό, κάμερα, μεγεθυντικό φακό και μικροεργαλεία. Αφαιρεί το πάσχον τμήμα του ήπατος, και εξάγει από το σώμα το τμήμα του αφαιρεθέντος ήπατος από μία μικρή τομή στην πυελική χώρα, χωρίς να υπάρξει διαχωρισμός των κοιλιακών τοιχωμάτων. Αφαιρεί τα λαπαροσκοπικά εργαλεία και κλείνει τις τομές και οπές.

Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκοπική ηπατεκτομή πλεονεκτεί μιας ανοικτής χειρουργικής εκτομής, διότι έχει σημαντικά μικρότερες τομές, έχει μικρότερο μετεγγχειρητικό πόνο, λιγότερα παυσίπονα, πολύ μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης κοίλης λόγω τομής στα κοιλιακά τοιχώματα, ενώ οδηγεί στην ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς.

Η παραμονή στην Κλινική είναι 4-5 ημέρες, ενώ με την ανοιχτή χειρουργική, 8- 10. Η επιστροφή στην καθημερινότητα και στην εργασία γίνεται σε δύο εβδομάδες, έναντι έως και έξι με την ανοιχτή χειρουργική.

Εικόνα διεγχειρητικού υπερήχου ήπατος. Εμφανίζονται με χρώμα τα αγγεία και με μαύρα σημεία οι μεταστάσεις
Εικόνα διεγχειρητικού υπερήχου ήπατος. Εμφανίζονται με χρώμα τα αγγεία και με μαύρα σημεία οι μεταστάσεις
video
Εκλεκτικά αγγειακός αποκλεισμός σε λαπαροσκοπική ηπατεκτομή
Αριστερός λοβός ήπατος με μεγάλο όγκο που αφαιρέθηκε λαπαροσκοπικά
Αριστερός λοβός ήπατος με μεγάλο όγκο που αφαιρέθηκε λαπαροσκοπικά
alt
Λαπαροσκοπική ηπατεκτομή
video
Άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα μετά από λαπαροσκοπική ηπατεκτομή

ΗΠΑΡ

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;