Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Στρωματικοί όγκοι (GIST)

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Ο στρωματικός όγκος του γαστρεντερικού (GIST), είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που βρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα. Περισσότεροι από το 50% βρίσκονται μέσα στο στομάχι, 30-40% βρίσκονται στο λεπτό έντερο και οι υπόλοιποι στον οισοφάγο και στο παχύ έντερο, αλλά δεν αποκλείεται να βρίσκονται και στο ήπαρα, το πάγκρεας και στην χοληδόχο κύστη.

Οι στρωματικοί όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις ή και κακοήθεις. Για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για κακοήθεια διενεργείται βιοψία δια λεπτής βελόνης και αποστέλλεται για κυτταρολογικό έλεγχο.

Εάν ο όγκος είναι μικρός και σε μία μόνο θέση, γίνεται πλήρης χειρουργική αφαίρεση μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό. Εάν δεν είναι δυνατή η χειρουργική αφαίρεση, επιλέγονται άλλες θεραπείες οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη ενός όγκου.

Ο Χειρουργός Δρ. Γεώργιος Κατσάνος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη Χειρουργική του στομάχου, ιδιαίτερα σε απαιτητικές ογκολογικές επεμβάσεις.

Είναι εξειδικευμένος στη λαπαροσκοπική χειρουργική και άλλες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στη χειρουργική των οργάνων αυτών, καθώς, σε έμπειρα χέρια έχουν τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοιχτή χειρουργική.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η μικρότερη διάρκεια νοσηλείας, ο λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ο μειωμένος κίνδυνος δημιουργίας μετεγχειρητικής κήλης και συμφύσεων. Επίσης, λιγότερες καρδιακές, και πνευμονικές επιπλοκές, καθώς και μικρότερη παραμονή στην κλινική.

Κυρίως όμως, η ταχύτερη ανάρρωση επιτρέπει στους ογκολογικούς ασθενείς, να ξεκινήσουν πολύ πιο σύντομα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, συμπληρωματικές ογκολογικές θεραπείες.

ΠΕΠΤΙΚΟ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;