Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Μεταμόσχευση – δώρο ζωής εν μέσω κορωνοϊου

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Από το ρεπορτάζ της Voria.gr

Τρεις συνάνθρωποί μας, ένας εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη, έλαβαν το δώρο της ζωής, καθώς με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα συνεχίζονται οι μεταμοσχεύσεις.

Συνεχίζεται αδιάλειπτα και με όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες το έργο της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που μάλιστα το Σάββατο προχώρησε σε μεταμόσχευση νεφρού σε έναν 31χρονο άνδρα, χαρίζοντάς του το δώρο της ζωής.

ιπποκρατειο

Πάρα το άγχος που επικρατεί λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει εκδώσει οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες τα εν λόγω προγράμματα τρέχουν και λειτουργούν κανονικά, τηρώντας όλα τα αυστηρά μέτρα ώστε να μπορούν να σωθούν συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε λίστες αναμονής, όπως τονίζει στη Voria.gr, ο Γιώργος Κατσάνος, Επίκουρος Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων στο ΑΠΘ.

Όπως επισημαίνει, την Παρασκευή το βράδυ ασθενής που κατέληξε στην Πάτρα, δώρισε την καρδιά του και τους δύο του νεφρούς, με τον ένα από αυτούς να μεταμοσχεύεται στον 31χρονο άνδρα στο Ιπποκράτειο, του οποίου η υγεία βαίνει άριστα, έπειτα από την επέμβαση. Ο δεύτερος νεφρος μεταμοσχεύθηκε από την ομάδα του Λαϊκού νοσοκομείου και η καρδιά από την ομάδα του Ωνασείου.

Σημειώνεται πως ενώ οι μεταμοσχεύσεις από θανόντα δότη γίνονται κανονικά, έχει ανασταλεί η μεταμόσχευση από ζώντα δότη που δωρίζει όργανα σε μέλη της οικογένειάς του καθαρά για προληπτικούς λίγους, προκειμένου να μην υποβληθεί σε εγχείρηση ένας υγιής δότης, δεδομένου του κινδύνου που ελλοχεύει η νοσηλεία του λόγω κορωνοϊού.

«Έχουμε προσαρμόσει τις τεχνικές μας στα νέα δεδομένα και το ιατρικό προσωπικό καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνονται με επιτυχία και ασφάλεια οι μεταμοσχεύσεις», τονίζει ο κ. Κατσάνος, ενώ επισημαίνει πως οι follow-up μετεγχειρητικές παρακολουθήσεις γίνονται μέσω τηλεφώνου για την καλύτερη προστασία των ασθενών.

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;