Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος: Προσβάλλει 1 στους 4 ενήλικες!
Άρθρο του Χειρουργού Ήπατος, Γεώργιου Κατσάνου
Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα και ο λεγόμενος δυτικός τρόπος ζωής κυριαρχεί τη καθημερινότητα όλων μας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ’ολες τις ανέσεις που μας προσφέρει αυτός ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υπάρχουν και πτυχές του που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία μας και για τους οποίους η καλύτερη και πιό εύκολη θεραπεία είναι η πρόληψη. Δύο παράγοντες κινδύνου που κυριαρχούν σε μία σύγχρονη κοινωνία είναι η μη σωστή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, που δημιουργούν ένα επικίνδυνο και ύπουλο συνδυασμό ο οποίος μπορεί να προσβάλλει πολλά ζωτικά όργανα με σημαντικές συνέπειες στην υγεία όλων μας.
Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο στο οποίο διενεργούνται μεταξύ άλλων οι κυριότερες μεταβολικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα και οι παθήσεις του ήπατος έχουν αντίκτυπο στα περισσότερα συστήματα του οργανισμού. Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η δυσλιπιδαιμίες και το μεταβολικό σύνδρομο γενικότερα, με διάφορους μηχανισμούς δημιουργούν συσσώρευση τριγλυκεριδιων και λίπους στο ήπαρ, επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία του και συνθέτοντας τη νόσο της Μη Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος (NAFLD – Non Alcoholic Fatty Liver Disease).
Και ενώ η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος είναι άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη στο πληθυσμό, καθώς προσβάλλει παγκοσμίως 1 στους 4 ενήλικες. Εάν δεν ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το Ήπαρ υφίσταται μια χρόνια και διαρκή βλάβη και ένα μέρος των ασθενών θα παρουσιάσει Μη Αλκοολική Στεατοηπατίτιδα (NASH Non Alcoholic SteatoHepatitis), μία σοβαρή μορφή χρόνιας Ηπατίτιδας που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, καρκίνο του Ήπατος και Ηπατική ανεπάρκεια.
Η Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος ανιχνεύεται σχετικά εύκολα με το Υπερηχογράφημα του Ήπατος από έμπειρο ακτινολόγο στα πλαίσια του περιοδικού checkup. Ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας είναι η σωστή δίαιτα, η αύξηση της σωματικής άσκησης, η καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στους διαβητικούς.
Το πιό σημαντικό όμως είναι η γνώση και η πρόληψη. Γνωρίζοντας τι είναι, και βελτιώνοντας το τρόπο ζωής μας μπορούμε αποτελεσματικά να αποφύγουμε τη νόσο αυτή και τις επιπλοκές της.
Προσέχουμε τη διατροφή μας, ασκούμαστε κάθε μέρα, κάνουμε περιοδικά checkups, φροντίζουμε το σώμα μας, ζούμε ξέγνοιαστα. Το Ήπαρ είναι ένα από τα πιο περίπλοκα και ευγενή όργανα του ανθρώπινου σώματος και αλληλεπιδρά άμεσα με όλα τα συστήματα του οργανισμού. Φροντίζουμε το συκώτι μας και θα μας φροντίσει και αυτό.
ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;
- Να είναι εξειδικευμένος στη συγκεκριμένη πάθηση
- Να έχει πιστοποίηση
- Να έχει εμπειρία
- Να έχει δημοσιεύσεις
- Να έχει συμμετοχή σε συνέδρια
- Να έχει ομάδα
- Να υπάρχει επικοινωνία με τον ασθενή
- Να εμπνέει εμπιστοσύνη