Ενημερωτικός ιστότοπος
web design(6)(1)(1)

2310 892167

diavalkaniko-light

6937 167187

chu-white-final

+32 25354115

Γεώργιος Κατσάνος, MD, PhD

Ενημερωτικός ιστότοπος

2310 892167

web design(6)(1)(1)
diavalkaniko-light

69371 67187

+32 25354115

chu-white-final

Τοπική καταστροφή (Ablation) μεταστατικών όγκων ήπατος

κεφαλάρι εσωτ. σελίδων

Θεραπείες για την αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων χωρίς τη κλασική χειρουργική επέμβαση, τις οποίες εφαρμόζει ο Δρ. Γ. Κατσάνος και οι εξειδικευμένοι ιατροί άλλων ειδικοτήτων της ομάδας, είναι:

Θερμική καταστροφή του όγκου με Ραδιοκύματα – RFΑ (radiofrequency ablation):

Η διοχέτευση υψηλής θερμικής ενέργειας με ραδιοκύματα (ηλεκτρομαγνητικά κύματα με συχνότητα από 3 kHz μέχρι 300 GH), απευθείας πάνω στην ηπατική μετάσταση, καταστρέφει τοπικά και απευθείας, τα καρκινικά κύτταρα. Επίσης, δημιουργεί μια ζώνη νέκρωσης γύρω από το σημείο του όγκου. Για το ablation, χρησιμοποιείται ηλεκτρόδιο ή ηλεκτρόδια που φτάνουν στο σημείο του όγκου. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πολλαπλές μεταστάσεις διαμέτρου έως και 4 εκατοστών.

RF ABLATION

Η θερμική καταστροφή των όγκων με RFA χρησιμοποιείται και πριν από την ηπατεκτομή, προκειμένου να διατηρηθεί μεγαλύτερο μέρος του ηπατικού παρεγχύματος αλλά και ως θεραπεία σε ασθενείς με ηπατικές μεταστάσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια για ηπατεκτομές. Επίσης, ενδείκνυται για ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία.

Στους όγκους με μέγιστη διάμετρο άνωτων 3 εκατοστών, χρησιμοποιούνται πολλαπλά ηλεκτρόδια προκειμένου να επιτευχθεί σφαιρικό έγκαυμα περιφερικά της βλάβης και σε απόσταση πέραν του 1 εκατοστού. Στόχος, να εξασφαλιστεί η πλήρης καταστροφή του όγκου, με περίμετρο υγιών ορίων.

Το υγιές ηπατικό παρέγχυμα προστατεύεται από την πυλαία κυκλοφορία του ήπατος, ενώ η εφαρμογή του RFA δεν διενεργείται όταν ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά σε αγγεία και μεγάλα χολαγγεία, όπως η ηπατική πύλη ή η κάτω κοίλη φλέβα και οι ηπατικές φλέβες, διότι μπορεί να καταστραφούν και να προκαλέσουν επιπλοκές.

Τα ραδιοκύματα δεν είναι επικίνδυνη ιονίζουσα ακτινοβολία. Η κύρια ιδιότητά τους είναι να μεταφέρουν υψηλή ποσότητα θερμικής ενέργειας σε εστιασμένο σημείο των ιστών προκαλώντας θερμική καταστροφή και αιμόσταση χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω υγιείς ιστοί.

Ακολουθεί η διενέργεια αξονικών τομογραφιών ήπατος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θερμική καταστροφή της βλάβης σε βάθος χρόνου. Η θερμική καταστροφή RFA μπορεί να επαναληφθεί.

Θερμική καταστροφή (Ablation) με μικροκύματα (Micro Waves)

Tα μικροκύματα, αποτελούν ένα υποσύνολο των ραδιοκυμάτων με συχνότητες που κυμαίνονται μεταξύ 300 ΜΗz και 3 GHz. Δεν αποτελούν επίσης ιονίζουσα ακτινοβολία. H διαφορά τους συγκριτικά με την RFA είναι η ταχύτερη διάδοση της θερμικής ενέργειας και η δυνατότητα να παράγεται μέσω των μικροκυμάτων μια ευρύτερη ζώνη καταστροφής, αφού η ενέργεια των μικροκυμάτων δεν φαίνεται να περιορίζεται από την απανθράκωση και την ιστική αφυδάτωση των ιστών όπως συμβαίνει με τα ραδιοκύματα.

Καταστροφή (Ablation) με ηλεκτρισμό (Electroporation)

Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας αντί της χρήσης μικροκυμάτων και ραδιοκυμάτων εφαρμόζεται σε ασθενείς όπου το σημείο του θερμοκαυτηριασμού γειτνιάζει με μεγάλα αγγεία.

abletion - elektroporation

ΗΠΑΡ

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΩΣ ΨΑΧΝΩ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;